Welkom bij EnerQi In BalanS

Telefoonnummer: 06 51030804  
E-mail: info@enerqiinbalans.nl

 

 Wat is Kinesiologie?

Kinesiologie betekent 'De leer van de beweging'. Het is een therapeutische manier van werken waarbij gebruik wordt gemaakt van spiertesten. Door de spiertesten wordt naar de oorzaak gezocht, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en hoe die balans kan worden hersteld.   

De methode werd in de jaren '60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie. Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De kinesioloog kan deze veranderingen via spiertesten waarnemen en zoeken naar een behandelmethode.

Hoe werkt een Spiertest?

Bij de spiertesten wordt een arm, pols of been van de cliënt in een uitgangspositie gebracht waardoor één bepaalde spier wordt geïsoleerd. De tester oefent daarop een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test 'zwak' genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost energie. Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:   

  • mechanische stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures,gewrichtsslijtage, orgaanproblemen.
  • chemische stress: gelegen op het gebied van voeding, zoals allergieën,verkeerd of eenzijdig eten, maar ook het gebruik van medicijnen, milieuvervuiling en electrosmog.
  • emotionele stress: de meest bekende vorm, die te maken heeft met problemen op het werk, in de relatiesfeer, angsten, verdriet en boosheid.

Hoe werkt een kinesioloog?  

De kinesioloog zal eerst een anamnese afleggen. Een anamnese is wat een patiënt met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van zijn ziekte of aandoening aan een kinesioloog kan vertellen. Een anamnese komt tot stand doordat de kinesioloog aan de patiënt gerichte vragen stelt. Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen daarbij bijvoorbeeld relevant zijn:

  • Afkomst, leeftijd, gewicht en lengte van de patiënt
  • Een beschrijving van het ziektebeeld
  • Systematische vragen over verschillende organen 
  • Een eventuele ziektegeschiedenis van de familie (ouders, grootouders, broers, zussen)
  • Eerdere ziekten
  • Verre reizen die de patiënt recent heeft ondernomen
  • Sociale status, waaronder beroep, verslavingen (roken/drinken), allergieën, seksualiteit cetera

De anamnese, in combinatie met de spiertesten, leiden meestal tot een behandelplan. De kinesioloog kan zijn cliënt via de spiertesten inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten. De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden omdat het lichaam negatieve ervaringen lang kan vasthouden. Als het plaatje zo compleet als mogelijk is, test de kinesioloog, wederom door middel van spiertesten, uit wat de beste manier is om deze cliënt weer in balans te brengen en hoe zijn zelfgenezend vermogen het beste kan worden gestimuleerd.

Voor wie is kinesiologie geschikt?

Kinesiologie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijke onbalans. Een herstelde balans maakt dat iemand zich al beter voelt ook al is hij medisch gezien nog ziek. Iemand met suikerziekte kan niet genezen worden door een kinesioloog, maar wel geholpen worden om zich, ondanks zijn ziekte, beter en energieker te voelen.