Welkom bij EnerQi In BalanS

Telefoonnummer: 06 51030804  
E-mail: info@enerqiinbalans.nl

 Wat is TuiNa therapie?

TuiNa (spreek uit twiena) is een massage therapie gebaseerd op onder andere de meridiaanleer. TuiNa wordt ook wel uitgelegd als Chinees medische massage. Tui betekent Duw en Na is de letterlijke vertaling van Grijp.TuiNa is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (T.C.M.). TuiNa kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Net als bij acupunctuur is het uitgangspunt steeds een goede diagnose van de patiënt volgens de regels van de T.C.M.  

TuiNa therapie is zeer effectief voor preventie en voor op genezing gerichte behandeling. Door de yinne en yange aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van QI en Bloed te bevorderen kunnen vele ziektes worden genezen. 

Met TuiNa massage therapie kan zowel acute pijn als chronische pijn behandeld worden. TuiNa massage is naast curatief (behandelend) ook een goede preventieve therapie. Daarnaast is TuiNa uitermate geschikt voor een emotie-regulerende of anti-stress behandeling.

Hoe werkt TuiNa?

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen, wordt verbonden door meridianen. De Chinezen spreken over QI en Bloed dat door de meridianen stroomt en het lichaam voorziet van voedingstoffen en informatie, om op die manier een balans van Yin en Yang te scheppen. Algemeen gesproken kan gezegd worden dat blokkades en onregelmatigheden in de meridianen ziekteprocessen kunnen veroorzaken. Zo wordt bijvoorbeeld alle pijn in de Chinese geneeskunde beschouwd als een blokkade van QI.

Wanneer de therapeut een TuiNa behandeling geeft, is hijzelf zeer geconcentreerd in zijn eigen lichaamscentrum (Yi) en haalt van daaruit de innerlijke kracht om zijn handen het juiste werk te laten doen. Zo kan hij blokkades opheffen en de circulatie van QI en Bloed bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, kunnen blokkades worden opgeheven en worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht. Zo kan men koorts laten dalen, pijn verzachten, gewrichten beweeglijk maken, etc.

Hoe werkt de Tuina masseur?  

De TuiNa masseur zal eerst een anamnese afleggen. Een anamnese is wat een patiënt met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van zijn ziekte of aandoening aan een TuiNa masseur kan vertellen.
Een anamnese komt tot stand doordat de TuiNa masseur aan de patiënt gerichte vragen stelt. Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen daarbij bijvoorbeeld relevant zijn:

 

  • Afkomst, leeftijd, gewicht en lengte van de patiënt
  • Een beschrijving van het ziektebeeld
  • Systematische vragen over verschillende organen
  • Een eventuele ziektegeschiedenis van de familie (ouders, grootouders, broers, zussen)
  • Eerdere ziekten
  • Verre reizen die de patiënt recent heeft ondernomen
  • Sociale status, waaronder beroep, verslavingen (roken/drinken), allergieën, etc.

Anamnese in combinatie met eventueel een tong- en pols diagnose, leiden meestal tot een behandelplan. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden omdat het lichaam negatieve ervaringen lang kan vasthouden. Als het plaatje zo compleet als mogelijk is, zal de TuiNa therapeut door middel van massage technieken op het meridianen nivo, de cliënt weer in balans brengen en hiermee het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren.  

Voor wie is TuiNa therapie geschikt?

TuiNa therapie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijk onbalans. Een herstelde balans maakt dat iemand zich al beter voelt ook al is hij medisch gezien nog ziek. Iemand met suikerziekte kan niet genezen worden door Tuina Therapie, maar wel geholpen worden om zich, ondanks zijn ziekte, beter en energieker te voelen.